Besøk på anlegget E6 Arnkvern - Moelv

Onsdag 19. september klokken 0900 gikk en av Oslo Buss’ busser fra Skabos vei på Skøyen med 36 medlemmer og ledsagere om bord med kurs for Veidekkes store prosjekt på E6, strekningen Arnkvern til Moelv.

Vi fikk servert kaffe og boller om bord, og takket være vår svenske sjåfør Lars Olofs stødige manøvrering av bussen, gikk det greit å skjenke kaffe fra de store kannene fra kantina, uten at noe gikk til spille. Etter en liten pause og benstrekk på Espa, kjørte vi videre langs Mjøsa, på mer eller mindre ferdige veistrekninger, noe Lars Olof taklet med glans.

Vi stanset på Rudshøgda, Sørgående Kro, som Veidekke har leid, og som benyttes til møtelokaler og «brakker» under anleggsperioden. Vi ble ønsket velkommen av Svein Caspersen, som er ansatt som kommunikasjonsrådgiver på anlegget. Svein ga oss en grundig og god orientering om anleggsprosjektet.

Kontrakten ble underskrevet 3. oktober 2017, og den nye veistrekningen overleveres til jul 2020. Byggherre er Nye Veier AS, og kontrakten er på i overkant av 2 milliarder kroner.

Arbeidene omfatter bygging av 6 store veikryss, 42 ulike konstruksjoner og 25 km vei og veitiltak. Hele parsellen ligger i Ringsaker kommune. Arbeidene med den nye veistrekningen byr på mange utfordringer med bygging av midlertidige veier og broer, ikke minst med tanke på at veien kommer midt i et landbruks­område med jorder og dyrket mark.

Veidekke ble tildelt kontrakten etter å ha gjennomført en ny form for anbudskonkurranse, såkalt BVP. BVP står for Best Value Procurement, som er en innkjøpsmodell, prestasjonsinnkjøp, som innebærer en ny måte å arbeide på. Det er tre faser: tilbud, konkretisering og gjennomføring. Gjennom hele prosessen, også i gjennomføringsfasen, vektlegges leverandørens kompetanse og prestasjon, og det etterspørres konkret og faktabasert dokumentasjon som viser at entreprenørens påstander er pålitelige.

I tilbudsfasen skal det svares på fem punkter, nemlig hvordan man skal

  • Minimere ulemper for omgivelsene
  • Minimalisere klimagassutslipp
  • Realisere visjonen om en skadefri bygge- og anleggsplass
  • Minimalisere behov for vedlikehold
  • Minimalisere bruken av landbruksarealer

I konkretiseringsfasen, som går over seks uker, skal man vise hvordan man skal realisere tilbudet til en del av kontrakten, og i gjennomføringsfasen må man dokumentere dette. Dette innebærer blant annet digitalisering av så å si alt.

Vi kjørte så ned til riggen der BIM-koordinator Terje Glad ga oss en innføring i hva en digital byggeplass er og hvordan Veidekke bruker digitalisering i prosjektet. Dette var interessant, og ikke minst tankevekkende for oss pensjonister: Det er ikke noen tegninger på prosjektet, det lages 3D-modeller av alt som skal bygges, og en klikker seg inn på de enkelte delene etter hvert som arbeidene skrider fram. Det bygges også prototyper av alt som skal bygges ute på prosjektet, og gjennom all informasjonen som er lagt inn, kan man teste ut prosjektet på forhånd. Alle detaljer er lagt inn, og skal man for eksempel bestille armering, kan man sende modellen til Norske Stål og få det vi trenger.

Digitaliseringen bidrar også til å fjerne språkbarrierer; det er lettere å misforstå på en tegning. Nå kan man «gå inn i» modellen med «Virtual reality-briller»- og prøvekjøre jobben. Alle som arbeider på byggeplassen har nettbrett og kan finne all informasjon de har bruk for der. Og ved hjelp av droner dokumenterer man arbeidet underveis.

Dette var utrolig spennende å høre om; litt som å tre inn i en science fiction-verden. Derfor var det litt godt å komme inn på messa etterpå og få en god, gammeldags brødskive med ost og pølse.

Etter lunsjen tok bussen oss rundt på hele veiprosjektet, og Svein ga god informasjon om all aktiviteten som pågikk langs ruten vår. Deretter dro vi videre til Prøysenhuset, som ligger idyllisk til i skogen rett ved husmannsplassen i Prestvegen på Rudshøgda der Alf Prøysen vokste opp. Prøysenhuset har mye å by på for liten og stor og må være et ypperlig sted å ta med seg barnebarna til en sommerdag. Det var interessant for oss pensjonister også, som jo har et forhold til Alf Prøysen og hans diktning og forfatterskap. Der ble vi tatt godt imot av «Prøysensjefen» Hogne Moe og en hyggelig dame, Jane. Vi fikk høre om Prøysens oppvekst og liv på Husmannsplassen og ikke minst en liten konsert der Hogne Moe med gitaren og hjelp av Jane sang flere av Prøysens flotte viser. Dessuten fikk vi middag: en aldeles nydelig lapskaus av elgkjøtt og grønnsaker med vann og flatbrød til. Kjempegodt! 

Så det var en mett og fornøyd forsamling som satte seg inn i bussen igjen i 17-tiden etter en flott dag med mange inntrykk. En stor takk til anlegget som ville ha oss på besøk og spesielt til Svein Caspersen som var med oss hele dagen. Og også en takk til sjåføren Lars Olof som brakte oss trygt og behagelig tilbake til Skøyen.

Foto: Ola Jon Sinding-Larsen

Foto: Ola Jon Sinding-Larsen

Foto: Ola Jon Sinding-Larsen

Foto: Ola Jon Sinding-Larsen

Foto: Ola Jon Sinding-Larsen

Foto: Ola Jon Sinding-Larsen

Foto: Ola Jon Sinding-Larsen og Seniorklubben

Foto: Ola Jon Sinding-Larsen og Seniorklubben