Oslo/Østlandet
Seniorklubbens Islandstur
Vi var i alt 27 seniorer som dro med SAS til Reykjavik klokken 1015 på mandag 7. mai. Siden Island ligger to timer etter oss nå når vi har sommertid, landet vi på Keflavik flyplass allerede klokken 1105 lokal tid. Vi ble møtt på flyplassen av vår guide, Hermann, og ble fraktet med egen buss inn til byen og fikk en fin sightseeingtur rundt om i Reykjavik. Vi var blant annet innom rådhuset i sentrum av Reykjavik og Hallgrimskirkja. Rundturen ble avsluttet i Reykjaviks nye, flotte konserthus, Harpa, der vi spiste en deilig lunsj før vi ble fraktet til Storm Hotel. Det var i grunnen et passende navn, for det blåste veldig alle dagene vi var på Island, en iskald vind, som også brakte med seg regnvær.
Ettermiddagen hadde vi til egen disposisjon, og de fleste tok seg en liten rundtur i byen. Klokken 1900 var bussen på plass utenfor hotellet og tok oss til middag på Restaurant Skólabrú. Her fikk vi hummersuppe til forrett og kunne velge mellom kylling, fisk eller lam til hovedrett. Til dessert fikk vi pannekake med is, skyr og blåbær. Porsjonene var store, veldig store, så de hadde virkelig sikret seg at ingen skulle dra sultne hjem.
Tirsdag 8. mai ble vi igjen hentet av bussen vår, og vi la ut på den såkalte klassiske rundturen «Den gylne sirkel» som innebar besøk til Þingvellir, Gullfoss og Geysir.
Nasjonalparken Þingvellir er av stor geografisk og ikke minst historisk interesse. Der ble Alltinget etablert i år 930, og der kom de sammen hver sommer for å bestemme lover og regler på Island. På Þingvellir gikk vi i sprekken Almannagjá som ligger mellom to kontinenter. Derfra fortsatte vi til høytemperaturområdet rundt Geysir, hvor «Strokkur» sprutet kaskader av kokende vann mot himmelen omtrent hvert tiende minutt, og svovellukten var intens. Vi var også innom fossefallet Gullfoss, som er en av de største severdighetene på Island. Dessuten besøkte vi Skálholdt, Islands gamle bispesete, der det bl.a. var satt inn en meget gammel prekestol i en ny kirke.
Vi besøkte gården Fridheimar, som benytter jordvarme til å dyrke grønnsaker og tomater i noen enorme drivhus. Gården er leverandør av forskjellige sorter tomater over hele Island. Her spiste vi lunsj, og fikk en deilig tomatsuppe med brød til. Vi kunne velge mellom mange sorter duftende, varme, nybakte brød, men dessverre ble magen mett før øynene, så det ble ikke plass til å prøve mer enn et par sorter. Siden Fridheimar hadde spesialisert seg på tomater, kunne de også friste med sitt eget tomatøl, som flere tok sjansen på å smake på.
Vel tilbake på hotellet ble det så vidt tid til en liten hvil, før vi dro ut for å spise middag. Denne gangen var det til fots, for restauranten, Restaurant Jørgensen, lå bare ca. fem minutters gange fra hotellet vårt. Igjen et godt måltid: en kjempegod soppsuppe til forrett, lettsaltet torsk til hovedrett og sjokoladekake til dessert. Så det var i grunnen veldig fint å få litt trim ved å måtte gå tilbake til hotellet.
På onsdag, 9. mai, regnet det faktisk ikke, men blåste, det gjorde det! Vi ble igjen hentet av vår buss og guide og dro på en rundtur til Borgarfjörður í Vest. Vi kjørte via den lange og smale fjorden «Hvalfjörður» som var samlingssted for Murmansk-konvoiene under annen verdenskrig, og vi kjørte gjennom traktene der mange av Sagaene utspilte seg. Første stopp var i Borgarnes, der vi besøkte «The Settlement Center» og så en artig utstilling om bosettingen av Island og om Einar Skallagrimssons saga. Fra Borgarnes dro vi innom Europas største varmtvannskilde, Deildartunguhver, hvor 100 graders varmt vann sprutet ut av fjellet akkompagnert av svoveldamp. Dernest kom vi til Reykholt, stedet hvor Snorre Sturlason levde på 1200-tallet. Snorre skrev bl.a. den yngre Edda og Heimskringla, og her har han fått sitt eget museum, hvor vi ble bedre kjent med den historiske skribenten. Før museumsbesøket spiste vi lunsj på hotellet på Reykholt, men bortsett fra at vi hadde tomatsuppe (!) til forrett, er resten av måltidet dessverre gått i glemmeboken.
Til slutt var vi innom de vakre fossene Hraunfossar og Barnafoss, som virkelig var imponerende. Den første kom rett ut av en fjellside, mens den andre virvlet gjennom et gjel. Vi må si vi var heldige med vår siste dag på Island, for i det klare været fikk vi et veldig godt inntrykk av det mektige og fremmedartede landskapet. Noen steder kunne vi tro vi var på snaufjellet hjemme i Norge, hadde det ikke vært for all lavasteinen da!
Om kvelden la vi igjen ut på en spasertur, denne gang til Restaurant Matwerk. Vår dyktige og morsomme guide Hermann var med og spiste avskjedsmiddagen sammen med oss. Han hadde merkelig nok ikke vært på akkurat den restauranten før, så det var jo hyggelig at vi kunne bidra til at også han fikk en ny opplevelse. Og maten var god den: fiskesuppe med blant annet blåskjell og kamskjell, en biff (av lam) og skyr til dessert. Det ble etter hvert litt vel mye støy og høy musikk for oss seniorene, så vi gikk tilbake til hotellet og avsluttet kvelden med et glass eller to i baren.
Og så, torsdag 10. mai, ble vi hentet av vår buss og kjørt til flyplassen, der flyet til Oslo stod klart til å ta oss tilbake til Norge klokken 1145, og vi landet trygt og godt på Gardermoen klokken 1625. Vi har hatt en fantastisk tur, og sender en stor takk til Erla Birkisdottir i Islandspesialisten som i samarbeid med vår egen Nils Røren, la opp turen for oss. Dessuten, en ekstra stor takk til guiden Hermann og til vår flinke og hyggelige franske bussjåfør, som begge sørget for at turen ble en så flott opplevelse for oss alle.