«Jakten på stjernestøvet» ved Jon Larsen

 Tirsdag 12. februar var det medlemsmøte i auditoriet på Veidekkes hovedkontor på Skøyen. Møtet begynte klokken 1730, og Nils Brødsjø introduserte kveldens foredragsholder, Jon Larsen, for 41 interesserte deltakere.

Jon Larsen, for mange kjent som gitarist i jazzbandet «Hot Club de Norvège», har en noe spesiell hobby: Han er blitt en «jeger» som jakter på stjernestøv eller mikrometeoritter.

Han fortalte at det hele begynte en strålende sommermorgen for syv/åtte år siden ved hytta på Nesodden. Det var midt i jordbærsesongen, og han hadde bestemt seg for å ha jordbær til frokost. Han tørket av duken på verandabordet, plasserte kurven på bordet og gikk inn igjen på kjøkkenet med kluten. Da han kom tilbake, oppdaget han en rund prikk, et lite punktum, som lå og gnistret metallisk i solen på bordduken. Dette syntes han var veldig rart siden han akkurat hadde tørket av duken. Jon ble veldig nysgjerrig på hva i all verden dette kunne være, og tenkte at kanskje det var noe fra en fugl, men nei, det var det ikke. Han kjente på den lille prikken med fingeren, og fant ut at det var en bitte, bitteliten stein som hadde dukket opp på bordet ved siden av jordbærene. Jon hadde samlet på stein hele livet, så nå ble han virkelig nysgjerrig. Steinen måtte jo ha kommet ovenfra et eller annet sted. Jon googlet og fant en artikkel om mikrometeoritter. Kanskje denne lille steinen var kommet fra verdensrommet? 

Det var dette som satte det hele i gang: han ble en jeger på jakt etter stjernestøv. Utstyrt med en magnet, gummihansker, plastposer, stige og feiekost har han lett etter utenomjordisk materiale på parkeringsplasser, veier og tak. Han har tatt opp prøver av støv med magneten sin, undersøkt og fotografert med et spesielt apparat rett inn på en datamaskin.  Han har i over syv år lett i Norge på langs og på tvers og etter hvert også i mange andre land, på badestrender og i ørkener. Det ble en besettelse. Etter hvert fikk han også kontakt med andre med samme interesse.

Forskere har lett etter stjernestøv, små mineralpartikler fra verdensrommet, i mange, mange år.  Man hadde funnet mikrometeoritter dypt nede under isen på Sydpolen og i en ørken, men man hadde aldri funnet noen i bebodde områder. Til det var det for mye forurensning og industripartikler, mente man. Men Jon ga seg ikke, og etter tusenvis av prøver fikk han endelig et gjennombrudd. Ved hjelp av analyser utført ved Natural History Museum i London kunne professor Dr. Matthew Genge, som er verdens ledende ekspert på mikrometeoritter bekrefte at det med enkle midler går an å skille romsteiner fra menneskeproduserte partikler. Og Jon Larsen har utviklet en metode som gjør at vi nå kan gå på jakt og finne mikrometeoritter for eksempel i en takrenne i nærheten.

Det vises for øvrig til boken «Jakten på stjernestøvet".

Etter foredraget var det hyggelig samvær i Veidekkes kantine.

Jon Larsen

Interesserte medlemmer

Formannen takker Jon Larsen

Jon Larsens bok