Oslo/Østlandet
Årets sommerutflukt startet mandag 3. juni klokken 0900 fra Veidekkes hovedkontor på Skøyen. Vi plukket opp noen i Sandvika, Drammen og Kongsberg, og dermed var alle de 41 deltakerne vel om bord i den nye og flotte Vy-bussen med den trivelige sjåføren Steinar ved rattet.
Første stopp var Telemarksgalleriet på Notodden, der Verdensarvsenterets avdeling Notodden holder til. Vi ble tatt vel imot av seniorrådgiver og formidler Trond Aasland. Han tok oss med gjennom historien som har ført til at Rjukan-Notodden industriarv sommeren 2015 ble innlemmet i UNESCO’s verdensarvliste. Aasland var en meget kunnskapsrik og dyktig omviser som med stor entusiasme fortalte om den viktigste norske oppfinnelsen gjennom tidene, nemlig lysbueovnen og mineralgjødsel. Det var professor Kristian Birkeland og ingeniør Sam Eyde som utviklet en metode for å binde luftens nitrogen og lage gjødsel. Fremstillingen av «Norgessalpeter» la grunnlaget for etableringen av Norsk Hydro og utviklingen av Notodden og Rjukan. På runden gjennom de forskjellige utstillingene fikk vi også se de fantastiske akvarellene som Theodor Kittelsen hadde laget på oppdrag av Sam Eyde.
Etter besøket på Verdensarvsenteret satte vi kursen mot Nutheim Gjestgiveri i Flatdal. Der ble vi tatt imot av Solveig Barstad som driver gjestgiveriet sammen med sin mor, billedhugger Ellen Grøstad Barstad. Solveig fortalte om det tradisjonsrike hotellet, som nå har vært i familiens eie i 100 år. Nutheim, som ble etablert allerede i 1877, ble kalt «Kunstnerhotellet i Telemark» siden så mange kunstnere fant vegen dit og fant inspirasjon i de vakre omgivelsene. På Nutheim fikk vi servert en deilig lunsjtallerken etterfulgt av kaffe og kringle. Kringlen var bakt etter bestemors oppskrift, fortalte Solveig oss. Den var for øvrig kjempegod!
Besøket på Notodden og lunsjen på Nutheim tok noe lengre tid enn vi hadde planlagt, så da vi kom fram til Eidsborg Museum i 1630-tiden, hadde guiden tatt kvelden og stavkirken var stengt. Vi ruslet imidlertid rundt på egenhånd i museet og gjennom parken og opp til den lille, vakre stavkirken som er fra midten av 1200-tallet. I museet var det for øvrig en flott samling av folkekunst fra Vest-Telemark, ikke minst rosemaling, kniver og treskurd.
I 18-tiden nådde vi så Dalen Hotel, ved enden av Telemarkskanalen. «Eventyrhotellet» er fra 1894 og er et av Norges eldste trehoteller. Her sjekket vi inn, fant våre rom (noe som ikke var like enkelt for alle, for her var det sannelig mange krinker og kroker), og møttes i salongen til en aperitiff før middag.
Etter middagen samlet vi oss i en av salongene, der hotellets direktør, Thor Filip Halvorsen, fortalte oss om hotellets historie. Som følge av Telemarkskanalen kom det mange turister til området allerede på 1800 tallet, og i 1894 ble Dalen Hotel bygget. Hotellet ble t kjent over hele Europa og mange prominente personer tok turen dit, blant andre kong Oscar II, keiser Wilhelm av Tyskland og kong Leopold II av Belgia. Også kong Haakon VII og dronning Maud besøkte Dalen Hotel sammen med sin sønn, kronprins Olav.
Under andre verdenskrig tok tyskerne over hotellet, og i denne perioden ble interiør fjernet og bygningene forfalt. Predikanten Aage Samuelsen kjøpte hotellet, men han klarte ikke å skaffe nok kapital til å restaurere bygningene. Imidlertid sørget han for at hotellet fikk mye oppmerksomhet og PR, slik at det på slutten av 1980-tallet ble satt i gang restaureringsarbeider, og i 1992 åpnet hotellet åpnet igjen. Restaureringen var så vellykket at hotellet i 2000 fikk verneorganisasjonen Europa Nostra’s høyeste pris, sølvmedalje, for bevaring av hotellet som unikt kulturminne. Riksantikvaren har for øvrig beskrevet som «det mektigste, mest storslåtte og best bevarte av alle de gamle sveitserhotellene».
Halvorsen fortalte også om kanalbåten M/S Henrik Ibsen, som hans far fikk kjøpe for 1 krone (!) i 2009. Båten ble opprinnelig bygget i 1907 i Göteborg og gikk i den svenske skjærgården som M/S Stryrsö frem til 1993 da den kom til Telemarkskanalen og fikk navn etter Skiens berømte dikter. I 2008 lå M/S Henrik Ibsen i opplag i hele kanalsesongen på grunn av manglende sertifisering, og i 2009 ble den altså solgt til eieren av Dalen Hotel, Thor Morten Halvorsen, for den nette sum av 1 krone. Halvorsen har investert adskillige millioner i en totalrestaurering av båten i tillegg til den omfattende investeringen i rehabiliteringen av Dalen Hotel.
På tirsdag morgen, etter en god frokost, fraktet bussen oss ned til bryggen der vi gikk om bord i M/S Henrik Ibsen. Klokken 0830 begynte turen på Telemarkkanalen. Det var oppholdsvær og solen tittet frem bak skyene av og til, men det blåste kraftig så det var temmelig kaldt ute på dekk. Klokken 1100 fikk vi en deilig lunsjbuffet, og da vi var gode og mette, begynte vi å nærme oss slusene. God timing, med andre ord! Mange gikk ut på dekk igjen, mens andre fulgte ivrig med fra salongen når slusekamrene skulle passeres. Det var seks sluser i alt. Like før Lunde møtte vi for øvrig den andre båten, M/S Victoria, som var på vei mot Dalen. Det største sluseanlegget var Vrangfoss, med fem slusekamre som løftet og senket båtene hele 23 meter! Den siste slusen var ved Ulefoss, der vi gikk av båten og over i bussen som stod og ventet på oss.
Turen gikk så videre til Akkerhaugen og Norsjø hotell. Her spiste vi middag før vi satte kursen mot Oslo og endestasjonen, Skøyen der vi var i 20-tiden.
Vi takker for en flott tur og ønsker god sommer!