Medlemsmøte med foredrag 10. januar 2023

                            Foredragsholder Øystein Kock Johansen



Seniorklubben hadde invitert til medlemsmøte med foredrag i auditoriet i Veidekkes hovedkontor på Skøyen, og 37 medlemmer og ledsagere meldte seg på.


Der fikk vi et interessant og ikke minst underholdende foredrag om «Steder i verden man bør se før man dør».


Kock Johansen er født i 1944, han er fra Hvaler, og har en mangfoldig bakgrunn, bl.a. sjømann, trailersjåfør, professor i arkeologi, historiker og forfatter. I 35 år arbeidet han sammen med Thor Heyerdahl og var med på ekspedisjoner og forskningsprosjekter, blant annet til Påskeøya, Maldivene, Peru og Tahiti. Han har skrevet flere bøker om norsk og internasjonal arkeologi og forhistorie; han har skrevet en biografi om Thor Heyerdahl, og sammen med Arne Hjeltnes utga han boken «Mysterier fra fortiden». I 1999 skrev han en bok spesielt for Veidekke: «Fra stokk og stein til glass og betong».


Denne kvelden snakket han altså om steder i verden vi burde se/ha sett, f.eks. Kheopspyramiden i Giza i Egypt. Pyramiden er ca. 5700 år gammel. Det sies at 100.000 arbeidere arbeidet i 20 år med å bygge den 147 meter høye pyramiden som består av ca. 2,3 millioner (!) steinblokker som til sammen veier ca. 6 millioner tonn. Det vil si at det ble satt inn en steinblokk på 6,5 tonn hvert fjerde minutt. Pyramiden er bygget så nøyaktig at det ikke er mer enn 0,1 % forskjell i lengden på sidene. Helt utrolig! Særlig når vi tenker på at det ikke fantes nivelleringsinstrumenter, heisekraner, hjul eller trekkdyr for den saks skyld.


Luxortempelet er et tempelanlegg i Egypt som ble bygget i ca. 1400 f. Kr. og er verdens største tempel. Alle relieffene er hugget ut med hammer og meisel.


Klippekirkene i Lalibela i Etiopia er en samling på er 11 kirker som er hugget ut i korsform, og de er hugget ned i fjellet. Kirkene er ca. 1000 år gamle. I tillegg til kirkene er det flere huler, krypter og en sammenbindende labyrint av tunneler og ganger. Gjennom området renner en kunstig elv.


Hulemaleriene i Syd-Frankrike, rundt 40.000 år gamle.  De er malt på veggen i grotter ca. 1 km inn i fjellet og viser antiloper, okser og løver. I dag er det forbudet å besøke grottene fordi dampen fra de besøkendes pust fikk bildene til å forsvinne.  


Templer på Malta. Det dreier seg om 11 templer som ble bygget rundt 3600 f. Kr., men man vet ikke hvem som bygget dem.


Sofiakirken i Istanbul. Moskeen ble oppført som kirke i Konstantinopel under den romerske keiseren Justinian. Påbegynt i 532 og sto ferdig i 536. Det tok med andre ord bare fire år å bygge den. Etter 900 år ble den imidlertid ombygd til moské da tyrkerne erobret den kristne byen. Bygget regnes som hovedverket i bysantinsk arkitektur.


Kock Johansen viste bilder fra Cappadocia i Tyrkia med fantastiske fjellformasjoner og byer under jorden; han tok en tur til Petra i Jordan, en by som er hugget ut i fjellet. For å komme dit må man gjennom en 1,2 km lang kløft som fører inn til byen.


Han var innom Angkor Vat i Kambodsja, som er verdens største tempel. Videre til Laos i Indokina, der det på en høyslette er plassert over 600 enorme steinkrukker. Hver krukke veier rundt 15 tonn, og de er hugget ut et sted 50-60 mil unna. Man aner ikke hvordan de er kommet dit..

I Myanmar (Burma), var det 10.000 pagoder plassert på en enorm slette; i dag er det rundt 4.000 igjen av dem. På slettene i Guatemala står det vakre pyramider, men som hadde en grusom hensikt ifølge Kock Johansen. Der ble mennesker i store mengder ofret ved at de ble stukket i hjel og fikk hjertet fjernet.

 

I Machu Picchu i Peru har inkaene bygget en by i terrasser i fjellet, ca. 2.430 meter over havet. Her er steinene så nøyaktig tilhugget at det ikke går et knivblad mellom dem.

I Nazca-ørkenen syd i Peru er de såkalte Nasza-linjene. I et ekstremt tørt ørkenområde har folk i nazcakulturen laget tegningene mellom år 500 f.Kr. og 500 e.Kr. Linjene danner forskjellige mønstre, blant annet er det tegninger av dyr, som f.eks. aper, øgler og edderkopper. Tegningene sees bare ovenfra, f. eks. fra fly eller satelitter, så derfor ikke kjent for vitenskapen før i 1959.

På øya Yap i Mikronesia har de noen svære mynter, hugget ut i kalkstein. Myntenheten heter Rai, og den største mynten er 15 meter i diameter. Myntene var plassert i landskapet, og siden man visste hvem som eide de enkelte myntene, så man slapp å flytte på dem.  Systemet fungerte visst godt frem til 1870-årene. En annen pussig ting ved Yap, er at på den øya er slips forbudt – med andre ord: et utmerket sted å oppholde seg for slipshatere, ifølge Øystein Kock Johansen!

Nan Madol er en kunstig by i Stillehavet. Den er bygget av steinblokker i lafteteknikk, og hver blokk veier ca. 15 tonn. Det rare er at steinsorten ikke finnes noen steder, og det er gåte hvem som bygget den.  Det er en by uten veier, her er bare kanaler. Og ifølge lokalbefolkningen spøker det der, så de vil ikke være der om natten. Øystein har imidlertid overnattet der, fortalte han, og han merket ikke noe til spøkelsene.

Så til slutt var det Påskeøya, som ligger i det østlige Stillehavet, og er et av verdens mest isolerte steder.  Øya er kjent for steinstatuene som finnes spredt over hele øya. Når, hvordan og hvorfra kom menneskene dit, de som har laget de rundt 100, store steinfigurene på øya? Thor Heyerdahl gjennomførte en ekspedisjon til Påskeøya i 1955-56. Hans teori var at de som først kom til Påskeøya, kom fra Sør-Amerika og ikke fra det asiatiske fastlandet i vest. Dessverre tok Heyerdahl feil, sier Kock Johansen. Senere utgravninger har vist at de kom vestfra, fra Taiwan (Formosa).

Etter foredraget samlet vi oss i kantinen der vi fikk servert en god gryterett og ostekake til dessert.  Praten gikk livlig ved bordene, og det ble en hyggelig avslutning på kvelden.

 

 

/gb