Oslo/Østlandet
Tirsdag 14. september var Seniorklubbens medlemmer invitert til å besøke Veidekkes prosjekt på Langøyene. Vi dro fra Vippetangen med båten «Olympia», som Veidekke leier for å frakte ansatte og andre til og fra prosjektet.
Med oss om bord var Veidekkes prosjektleder, Lars Skaare, og Oslo kommunes prosjektleder, Bjørn Vadholm, og på Langøyene ble vi tatt imot av HMS/KS leder Kjetil Rong og innkjøpsleder Cathrine Norstrand.
Vel inne på møterommet på brakkeriggen, fikk vi kaffe, og Lars Skaare ga en oss en orientering om prosjektet, supplert av Bjørn Vadholm.
Litt historie: i 1904 ble Nordre og Søndre Langøy kjøpt av Kristiania kommune for å benyttes som avfallsdeponi. Fram til 1948 ble sundet mellom øyene fylt opp med oppsop fra gatene og husholdningsavfall. På 1920-tallet ble det investert i en kabelkran for å fordele avfallet i sundet maskinelt. Mye av søpla drev bort med havstrømmene, og løsningen ble å blokkere sundet med flere skipsvrak. I alt var det 1 million kubikkmeter søppel i 25 meters dybde, hvorav 85 % under vann, i alt 104 000 m2.
Det var flere sommerboliger på øya, og i 1920 ble disse gjort om til kommunale helårsboliger for fattigvesenet. I alt bodde det 155 mennesker på øya fordelt på 18 hus. I 1948 ble fyllingen avsluttet, og fra 1950 ble øya gjort om til en badeøy med strand, brygger, idrettsbane, forsamlingshus, friluftsteater og samlingsplass.
Veidekkes prosjekt, Nye Langøyene, innebærer «å etablere en permanent sikring av det gamle deponiet som ivaretar miljøkrav, samtidig som det tilrettelegges for økt frilufts- og rekreasjonsbruk». Kontrakten ble tildelt i juni 2019, og den 20. april i 2020 var fysisk oppstart av prosjektet med forberedende arbeider og riggarbeider.
Arbeidene som utføres, omfatter bl.a. tildekking av deponi i sjø og på land, riving av seks mindre bygninger, erosjonssikring og bygging av forstøtningsmur i naturstein, reetablering av kai og brygge, etablering av nytt VA-anlegg, oppføring av nye bygninger og habitatforbedrende tiltak.
Prosjektet har mange utfordringer som f.eks. setninger og stabilitet og utglidning i sjøen. Dessuten er logistikken en utfordring: massetransport, utstyrstransport og persontransport.
Etter orienteringen fikk vi en omvisning øya som badet i sol! Vi hadde flaks med været nok en gang. Det var virkelig imponerende hvor flott det er blitt og vil bli når arbeidene er helt avsluttet. En del av øya ble åpnet for publikum i juli: en flott sandstrand med tilhørende dusjer og toalettfasiliteter, fine grøntområder og vakker natur.
Etter omvisningen dro vi tilbake til båten og satte kursen mot Vippetangen igjen i sakte og behagelig fart. Vi fikk nemlig servert fiskesuppe om bord i båten, og det ble en hyggelig avslutning på en riktig fin septemberdag.
Vi vil legge ut bilder senere.