Oslo/Østlandet
Årets første anleggsbesøk i Seniorklubben Oslo/Østlandet gikk til Veidekkes store anlegg for Bane Nor sør for Drammen stasjon, tirsdag 5. april. Også denne gangen var værgudene på Seniorklubbens side og sørget for sol og pent vær, i motsetning til dagen før, da det både snødde og øste ned store deler av dagen.
Vi skulle vært 20 deltagere, men dessverre fikk vi en del avmeldinger, så vi ble til slutt bare 15 personer. Fordelen var jo da at vi fikk veldig god plass i den flotte Vy-bussen, kjørt av Steinar, som vi har vært så heldige å ha som sjåfør på flere av turene våre. Bussen startet på Skøyen og plukket så opp noen i Sandvika og i Asker. Dessuten var det noen som bodde i nabolaget og som derfor tok seg fram til anlegget i egen bil.
Vi startet på et møterom inne på anleggskontoret, der vi i tillegg til kaffe og kjeks fikk en god orientering om prosjektet av prosjekteringsleder Einar Helgason. Han fortalte at Veidekke undertegnet kontrakten på Vestfoldbanen i november 2019 og at arbeidene startet i februar 2020. Prosjektet UDK 02 Kulvert og Løsmassetunnel inngår i InterCity-utbyggingen på Østlandet, som er det største samferdselsprosjektet noen gang i Norge.
Første dellevering er i juni 2022. Kontrakten, som har en verdi på ca. 1,8 milliarder kroner, skal være ferdigstilt i oktober 2023.
Det skal bygges en ca. 320 meter lang kulvert i åpen byggegrop med innvendig avstivning fram til løsmassetunnelen nord for Konnerudgata. Utgravingen foretas delvis under grunnvannsnivå med gravedybder fra ca. 11 til 21 meter. Grunnforholdene varierer med inntil 14 meter leire over faste glasifluviale masser i nord og ca. 5 meter med sand over faste glasifluviale masser i sør. Dette er stort sett sand og grus med et finstoffinnhold på under 10 prosent.
Det skal også drives en ca. 270 meter lang tunnel i løsmasser før det blir etablert et påhugg i fjell. På denne strekningen består grunnen hovedsakelig av friksjonsmasser. Løsmassene rundt selve tunnelen grunnforsterkes for å hindre vannlekkasje og senkning av grunnvannet langsmed tunnelen. Etterpå kan tunnelen drives med korte drivelengder og bruk av delte tverrsnitt.
Etter drivingen av løsmassetunnelen monteres en vanntett membram og en permanent «lining», som består av en armert betongkonstruksjon som dekker hele tunnelomkretsen. Noen tall: stabilisering av 15.300 m3 med 2500 stk. jetpeler, 14.000 m2 rørspunt, ca. 4. 000 innvendige rørstivere, ca. 110 000 m3 graving, 12.900 m3 betong og 2.500 tonn med armering.
Etter orienteringen ble vi utstyrt med hjelmer og vester og ble tatt med på en times befaring rundt på det imponerende anlegget.
Mer informasjon om prosjektet og Bane Nors utbygging rundt Drammen kan du lese på linken: https://www.banenor.no/drammen-kobbervikdalen
Vi takket pent for oss og satte så kursen mot den gamle Lierkroa, der vi spiste en god lunsj, før vi igjen ble kjørt tilbake til utgangspunktene, henholdsvis Asker, Sandvika og Skøyen.